Lo Spazio Massima – Maksymalna przestrzeń

 
 

Lo Spazio Massima to hala idealnie dopełniająca szeroko otwartą przestrzeń terenów parkowych. Dostosowana jest zarówno do potrzeb sali wystawowej jak i kameralnych parkowych koncertów w czasie niepogody. Trzy w pełni przeszklone ściany zapewniają maksymalny dopływ światła do wnętrza, jednocześnie pozwalając na dalszą obserwacją otaczającej przyrody. Dużej powierzchni zadaszenie zapewnia możliwość ukrycia się w cieniu klimatyzowanej sali w samo południe.


View from the human perspective (Widok z perspektywy człowieka)Aerial view (Widok z lotu ptaka)Cross sections and plan (Przekroje i rzut)



Konstrukcja budynku wznosi się na masywnych wspornikach z prefabrykowanego strunobetonu, osadzonych na szerokich stopach fundamentowych. Pozostała część budynku posadowiona jest na osobnej płycie fundamentowej. Dach to lekka obudowa oparta na stalowych kratownicach podwieszanych pod strunobetonowymi wspornikami.


Niższa, tylna ściana stanowi przedłużenie dachu z lekkiej obudowy, aż do poziomu terenu. Pozostałe trzy pochylone pod kątem 10 stopni przeszklone ściany to technologia słupowo-ryglowa.


Główne wejście do hali prowadzi poprzez automatycznie rozsuwane drzwi z kurtyną powietrzną w centralnej części fasady.

  • Nazwa: Lo Spazio Massima
  • Typ budynku: Publiczny